یادگیری در دانش آموزان و کودکان

اختلال یادگیری کودکان و دانش آموزان

اختلالات یادگیری نوعی نارسایی یادگیری در یک یا چند فرآیند ذهنی و یا درس های آموزشگاهی است که بطور معلول فقر محیطی، فقر فرهنگی، فقر عاطفی، مشکلات مغز و سیستم عصبی، مشکلات جسمانی مثل مشکلاتی در گوش و جسم و بینایی نیست.

تأخیر در یادگیری خواندن معمولاً جزئی از طیف وسیعتری از اختلالات یادگیری، مثل اشکال در هجی کردن، نوشتن و یادگیری زبان است. این اختلال زبانی مرکب را که غالباً ديسلكسی (اختلال در خواندن) نامیده می شود می توان به این صورت تعریف کرد که سن خواندن کودک دو سال یا بیشتر از سن عقلی او پایین تر است.

انواع اختلالات یادگیری در کودکان

۱. اختلال نوشتن

کودکان مبتلا به ابن اختلال، کودکانی هستند که از هوشی خوب بی‌بهره نبوده و کلمات و نوشته‌ها را اشتباه می‌نویسند. از جمله علائمی که در اختلال نوشتن دیده می‌شود می‌توان به بد خط نوشتن، نامرتب نویسی، فاصله گذاشت بیش از حد در بین کلمات و … اشاره کرد. از طرفی دیگر اینگونه مسائل شاید به مشکل در شنیدار و دقت کودک مربوط باشد که باید بدان توجه نمود.

۲. اختلال در حساب کردن اعداد (ریاضی)

این کودکان در درک مسائل ریاضی و محاسبات اعداد بسیار مشکل دارند که می‌توان به عدم درک مباحث ریاضی، تفاوت اعداد با یکدیگر، عدم جمع و تفریق آن‌ها اشاره کرد.

۳. اختلال در دیدن و پردازش آن

این نوع مشکل با عدم دید اعداد ریاضی، خواندن نقشه، دیدن تصاویر مرتبط، عدم تشخیص جداول با یکدیگر مرتبط است.

۴. اختلال در خواندن

یکی دیگر از اختلالات یادگیری، اختلال به هنگام خواندن است. این نوع اختلال در کودکی که هوش قوی دارد، تعجب برانگیز است. چون کودک واژه‌هایی را به کار می‌برد که درک درستی از خواندن آن‌ها ندارد. این کودکان، در خواندن درست مطالب، به جای به کار بردن واژه‌ها، چپ و راست بودن واژه، هماهنگی در بالا و پایین بودن واژه‌ها، تولی حروف دچار مشکل هستند. مشکلاتی مثل خواندن کلمه غار به جای غاز، مشکل در هجی کردن کلمات، عدم توقف و مکث در پایان کلمات، عدم توجه به علایم نگارشی از جمله مساله بحرانی برای کودکان است.

۵. اختلال شنوایی

اختلال شنوایی در کودکان از عدم شنیدن و صداها، مشکل در خواندن و درک مفاهیم زبان نشات می‌گیرد.

باید بدانیم بیشتر کسانی که با اختلالات یادگیری مواجه هستند، دارای ویژگی‌هایی مشترکی هستند؛ برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

• هوش طبیعی فرد که باید از عدد ۸۵ بیشتر باشد. در غیر این صورت احتمال این که فرد این اختلال را داشته باشد بسیار زیاد است
  • در به یاد آوردن چیزی که به او گفته شده است، مشکل دارد
  • وسایل مورد نیازش را فراموش کرده و یا در منزل و مدرسه جا می‌گذارد
  • در انجام تکالیف گفته شده مدرسه مثل درس ریاضی دچار مشکل است و به کمک دیگران نیاز دارد
  • کلمات را به نادرستی ادا می‌کند و روخوانی برای او سخت است
  • در فهم اعداد و مباحث ریاضی بسیار مشکل دارد

حتماً بخوانید: اعتماد به نفس در کودکان

روش های یادگیری در کودکان

راه های درمان اختلالات یادگیری

با بردن کودک خود پیش یک پزشک متخصص ، پزشک می‌تواند نوع اختلال را با انجام آزمون‌هایی تشخیص داده و طرح آموزشی را برای درمان کودک اعمال کند. بررسی‌ها و مطالعات پزشک در مورد کودک شما مشخص خواهد کرد که کودک شما به چه نوع درمانی نیازمند است.

علاوه بر مشاوره با یک پزشک متخصص، والدین و معلمان باید اطلاعاتی درباره این نوع اختلال داشته و در برطرف کردن مشکلات کودک بکوشند.

در واقع با حمایت معلم و والدین در منزل، ابراز محبت، دادن حس اعتماد و امنیت به کودک خود، می‌توانید او را به فردی موفق تبدیل کنید. در ادامه بطور خلاصه به سایر روش‌های برای درمان این اختلال اشاره خواهیم کرد:

• با کودک خود صحبت کنید و از او بپرسید در کدام قسمت مشکل یادگیری دارد و به او بفهمانید که راه‌های دیگری نیز برای یاد گرفتن آن موضوع وجود خواهد داشت.
  • هنگامی که او در حال یادگرفتن است، از شما الگو برداری می‌کند، به همین خاطر همانند یک الگو شما نیز کتاب و روزنامه‌ای در دست گرفته و در کنار او مطالعه کنید.
  • از کودک خود بیش از اندازه انتظار نداشته باشید و او را مقایسه نکنید.
  • والدین و معلم باید با یکدیگر در مورد مشکل کودک صحبت کرده و در ارتباط باشند.
  • در زمانی که کودک شما مشکل عدم توجه دارد، باید به او توجه کنید.
  • شما می‌توانید علاوه بر یادگیری در مدرسه توسط کودک، معلم خصوصی به خانه آورده تا به صورت کلاس‌های تقویتی با او کار کند.
  • علاوه بر اختلالات یادگیری که باید مورد توجه قرار گیرد، باید اختلالات دیگر نیز در کودک مورد بررسی قرار بگیرد مثل اختلال بیش فعالی، اضطراب، افسردگی، کم توجهی و…
  • بیشتر کودکانی که دچار اختلال یادگیری هستند، مهارت‌های اجتماعی صحیحی ندارند. حتما در مهارت‌های اجتماعی کودکتان تمرکز کرده و به او آموزش دهید.